ISO formátumú lemezképfájl beolvasása az Ubuntu Linux rendszeren I.

Bizonyára sokszor előfordult már, amikor lemezképfájlt szerettünk volna használni anélkül, hogy CD/DVD lemezt pazarolnánk el rá - miután a képfájl tartalmát lemezre írtuk. Szerencsére több lehetőség is van ennek megkerülésére - vagyis a képfájl tartalmát nélküle is beolvashatjuk. Az alábbi leírás egy egyszerű módszert mutat be, amellyel a Nautilus fájlkezelőbe integrálhatjuk parancsfájlként a helyi menübe - jobb egérgomb.

1.) Letöltés és telepítés

Nincs más dolgunk, mint letölteni a képfájl kezeléséhez szükséges állományokat: mount.sh és unmount.sh és Terminál-ban kiadni a következő parancsokat:

sudo chmod +x /home/username/mount.sh
sudo chmod +x /home/username/unmount.sh

amivel a két állomány jogosultságait beállítjuk - és ezután áthelyezzük őket a Nautilus parancsfájlok közé:

sudo mv /home/username/mount.sh ~/.gnome2/nautilus-scripts/
sudo mv /home/username/unmount.sh ~/.gnome2/nautilus-scripts/

ahol a /home/username/ útvonal értelemszerűen a könyvtár elérési útvonala, ahová letöltöttük az állományokat.

2.) Indítás és használat

Sikeresen elvégezve az előbbieket, kipróbálhatjuk egy meglévő .iso állománnyal a parancsfájlok használatát, ehhez lépjünk a Nautilus fájlkezelőben a képfájlt tartalmazó könyvtárba, kattintsunk jobb egérgombbal a képállományra és láthatjuk, hogy megjelent új menüpontként a Parancsfájlok lehetőség. Válasszuk ki most a mount.sh parancsfájlt, ezt követően adjuk meg a root jelszavunkat és utána lépjük át a következő párbeszédablakokat az OK gomb megnyomásával. Ha idáig jól cselekedtünk új ablak nyílik a beolvasott lemezképfájl tartalmával.

A fájlrendszerünkben alapértelmezés szerint a /media/ könyvtárban fogjuk megtalálni a beolvasott képfájl tartalmát, amennyiben további teendőink lennének.

Megszüntetni a beolvasás lépéseit követve ezúttal a unmount.sh parancsfájl kiválasztásával tudjuk.

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.